Rastlina, ktorá sa považuje v záhrade za burinu je cennou liečivou bylinou, pomáha pri bolestiach žlčníka a chorobách pečene.
Listy zbierame pred kvitnutím, korene včasne zjari alebo v jeseni, byľ počas kvitnutia. Celá rastlina je liečivá. Z jari sa pripravuje celá rastlina ako šalát, podávať sa môže so zemiakmi a s vajíčkami.
Korene púpavy, použité v surovom stave, ale aj vysušené, prečisťujú krv, urýchľujú trávenie, majú potopudné a močopudné účinky, osviežujú.
Výborný je aj púpavový med ktorý pripravíme nasledovne :Štyri plné hrste púpavy dáme do 1 litra studenej vody a pomaly zohrievame na bod varu. Keď tekutina vzkypí, odtiahneme hrniec z platne a necháme celú noc stáť. Na druhý deň všetko prelejeme cez sito a odkvapkané kvety vytlačíme oboma rukami. Do šťavy dáme len 1 kg cukru, premiešame a pridáme polovicu na plátky nakrájaného a ošúpaného (ak je ošetrený chemickými látkami) citrónu. Citrón sirup trochu prikyslí. Hrniec postavíme bez pokrievky na sporák. Keď chceme uchovať čo najviac vitamínov, zapneme sporák len na najmenší plameň alebo najnižšiu teplotu. Tak zahusťujeme tekutinu bez varenia.
Hmyz a zvieratá vedia o tom svoje, preto majú radi tie žlté slniečka.
Keď kvitnú krásne žlté koberce rozžiaria jarnú zeleň, cítila som sa ako v krajine púpavovo.
Aj takéto anomálie sa vyskytujú.
Po odkvitnutí je lúka plná lampášikov.
Najkrajšie sú však tie lampášiky pri západe slnka.
Kvitnúca aj odkvitnutá je nielen liečivá, ale aj krásna.